Pierogi z cielęciną

Pierogi z  cielęciną

Farsz:

pół kilo tłustej cielęciny - wzięłam karkówki

dwa ząbki czosnku

sól

trochę oleju (ale odrobinę)

majeranek do smaku

Ciasto:

400 g mąki pszennej

szczypta soli

ciepła woda - tyle ile mąka przyjmie

Do zmielonego mięsa dodałam przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, majeranku i odrobinę oleju.

Do mąki z solą powoli dodawałam wodę zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto musi być elastyczne - nie może kleić się do rąk. Ja lubię cienkie ciasto pierogowe - więc rozwałkowuję je bardzo cieniutko, wykrawam krążki i nakładam farsz i smaruję brzegi krążka wodą a następnie składam na pół i dokładnie zalepiam.

Układam pierogi na talerzu oprószony mąka i pozwalam im trochę przeschnąć a następnie gotuję we wrzątku albo rosole. Kiedy wypłyną na powierzchnie potrzebują jakichś 3-5 minut - w zależności od wielkości pierogów.

Nadmiar pierogów - a wyszło mi ich w sumie ok 60 sztuk - zamrażam na surowo.

Zdjęcie - Pierogi z  cielęciną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z  cielęciną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów