Pierogi ruskie z karmelizowaną cebulą
Trzeba Was jeszcze nakłaniać do klasyki? Wiem, że zapewne Wasze babcie i mamy robią najlepsze pierogi na Świecie, ja moje lepię głównie sama, w czym ostatnio odnalazłam zabawę i spokój. Wprawdzie zawsze towarzyszy mi moja młodsza Latorośl, podkradając skrzętnie kawałki ciasta i upychając je gdzie popadnie, włącznie z brzuchem psa, to i tak "pierogowanie" stało się dla mnie przyjemne. Pierogi są na tyle uniwersalne, że stały się popularne w wielu kuchniach Świata, pierogi jada się prawie na każdym kontynencie, różnią się jedynie farszem i sposobem podania, jedne są z wody, inne z głębokiego tłuszczu, z pieca lub lądują w zupie, skrywają w sobie warzywa lub mięso, ale nie brakuje też słodkich odmian, tj włoskie raviollo. Pierogi ruskie to tak naprawdę "pierogi polskie" pochodzą z Rusi, a nie z Rosji, sami zaś Rosjanie pierogi z farszem ziemniaczano-serowym nazywają właśnie "pierogi polskie". Kuchnia kresowa nauczyła nas, że ciasto na pierogi powinno być cienkie, a brzegi misternie wykończone.
Składniki na ok 50 szt
Czas przygotowania: 60 min
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
200 ml gorącej wody
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka masła
Farsz
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g twarogu
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka klarowanego masła
Karmelizowana cebula
2 duże cebule
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka miodu
sól. pieprz
Przygotowanie:
1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy masło i sól, zagniatamy, kiedy powstaną okruchy dolewamy wodę, stopniowo, bardzo możliwe, że nie wykorzystamy całej wody, zagniatamy ciasto do momentu aż nie będzie się lepić do rąk ani blatu, będzie sprężyste, gładkie i lśniące, przykrywamy folią i dostawiamy na ok 30 min
2. Farsz - ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy rozgnieciony twaróg, cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle, przykładamy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
3. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy kołka, nakładamy farsz, zlepiamy, odkładamy pod ściereczkę żeby nie wyschły, gotujemy partiami w osolonym wrzątku, ok 2 min od wypłynięcia
4. Karmelizowana cebula - można po prostu podsmażyć cebulę na maśle, ja jednak bardzo lubię dodawać do niej miód, cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na maśle, kiedy się przyrumieni i zmięknie dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem
5. Ugotowane pierogi podajemy z karmelizowaną cebulką, ewentualnie można wrzucić pierogi na patelnię i lekko je przyrumieniać razem z cebulką
Klasyczne, zawsze dobre!