Pierogi leniwe

Pierogi leniwe


Pierogi czy też kluski leniwe to klasyk kuchni polskiej. Nazwa wzięła się prawdopodobnie stąd, że jest to łatwiejsza wersja pierogów, składniki są takie same jak na pierogi z serem, ale całość z lenistwa zagniatamy razem :). Rzeczywiście są ekspresowe w przygotowaniu i sprawdzą się na szybki obiad. Można je podawać z bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem. Pycha! :)

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIEROGI LENIWE (3-4 porcje)

Składniki :
500 g twarogu półtłustego
2 jajka
150 g mąki pszennej (1 szklanka) + odrobina do podsypania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Jak zrobić pierogi leniwe : Twaróg umieścić w misce, dokładnie rozdrobnić widelcem. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Wymieszać łyżką, kiedy składniki się połączą, krótko wyrobić ciasto dłonią. Podzielić na 4 części. Każdą oprószyć mąką, położyć na obsypanym mąką blacie i uformować z niej wałek. Następnie lekko go spłaszczyć i pokroić pod ukosem na mniejsze kawałki. Pierogi leniwe wrzucić do gotującego się, osolonego wrzątku. Gotować przez kilka sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągnąć łyżką cedzakową, podawać z ulubionymi dodatkami.

Kategorie przepisów