Pierogi leniwe
Pierogi czy też kluski leniwe to klasyk kuchni polskiej. Nazwa wzięła się prawdopodobnie stąd, że jest to łatwiejsza wersja pierogów, składniki są takie same jak na pierogi z serem, ale całość z lenistwa zagniatamy razem :). Rzeczywiście są ekspresowe w przygotowaniu i sprawdzą się na szybki obiad. Można je podawać z bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem. Pycha! :)
PRZEPIS NA PIEROGI LENIWE (3-4 porcje)
Składniki :
500 g twarogu półtłustego
2 jajka
150 g mąki pszennej (1 szklanka) + odrobina do podsypania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Jak zrobić pierogi leniwe : Twaróg umieścić w misce, dokładnie rozdrobnić widelcem. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Wymieszać łyżką, kiedy składniki się połączą, krótko wyrobić ciasto dłonią. Podzielić na 4 części. Każdą oprószyć mąką, położyć na obsypanym mąką blacie i uformować z niej wałek. Następnie lekko go spłaszczyć i pokroić pod ukosem na mniejsze kawałki. Pierogi leniwe wrzucić do gotującego się, osolonego wrzątku. Gotować przez kilka sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągnąć łyżką cedzakową, podawać z ulubionymi dodatkami.