Piernikowy torcik z białym kremem i żurawiną
Uwielbiam, gdy dom pachnie piernikiem, za oknem wirują płatki śniegu, a z głośników śpiewa mi M.Bublé . Już za chwilkę, za chwileczkę Święta!
Miodowe korzenne ciasto i delikatnie kremowy środek przełamany cierpką słodyczą dżemu z czarnego bzu, ozdobiony czerwonymi kuleczkami świeżej żurawiny i chrupiącymi ciasteczkami korzennymi.Ten zimowy torcik przygotowany na bazie serka mascarpone i słodkiej śmietanki to moja tegoroczna propozycja świątecznego wypieku.
Jeśli nie jesteś fanem przekładanych ciast albo kremów, to polecam upiecz tylko ciasto piernikowe z tego przepisu. Jest ono miodowe i mięciutkie, coś a'la piernik. Idealne na Święta.
Piernikowy torcik z białym kremem i żurawiną
/ składniki na tortownicę o śr.18cm/
ciasto piernikowe:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki z migdałów
- 120 g masła (w temp. pokojowej)
- 150 ml + 1 łyżka mleka (w temp.pokojowej)
- 140 g cukru
- 150 g płynnego miodu
- 20 g (1 opakowanie) przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
krem:
- duże opakowanie serka mascarpone Galbani (500 g)
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do przełożenia:
-1/2 słoika dżemu lub konfitury z czarnego bzu
dekoracja:
- kruche ciasteczka korzenne w kształcie serduszek
- świeża żurawina
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Świeżą żurawinę myję, kroję na połówki i pozbywam się małych pesteczek.
Spód tortownicy o średnicy 18 cm wykładam papierem do pieczenia,a boki smaruję masłem.
Masło z cukrem ubijam na jasną i puszystą masę, wbijam jajko i dodaję płynny miód, wszystko dokładnie miksuję.
Mąkę mieszam z przyprawą do piernika oraz sodą. Sypkie składniki dodaję partiami do miodowo-korzennej masy na zmianę z mlekiem.
Gotowe ciasto przelewam do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Ciasto piekę przez ok. 60 minut- do tzw."suchego patyczka".
W momencie kiedy ciasto będzie już upieczone, przekładam je na kuchenną kratkę i dokładnie studzę. Następnie wyjmuję z tortownicy, wierzch ciasta równam przy pomocy noża, tak aby jego powierzchnia była płaska. Okruszki ciasta powstałe z odcięcia jego wierzchu przydadzą się później do dekoracji.Teraz zabieram się za krem. W dużej misce przy pomocy miksera miksuję serek mascarpone, śmietankę,cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Gdy krem będzie sztywny dekoruję nim przygotowane wcześniej piernikowe blaty. Pamiętam o tym, aby dolny blat oprócz białej masy posiadał również dżem z czarnego bzu. Wierzch ciasta dekoruję białym kremem, okruszkami ciasta piernikowego ,przygotowanymi wcześniej owocami świeżej żurawiny i korzennymi ciasteczkami.
Smacznego!