Pierniki świąteczne z lukrem babci Jasi
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- przyprawa piernikowa
- 1 łyżka dżemu
- 1/3 szklanki letniego mleka
Przygotowanie Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony miód - wymieszać.
Następnie dodawać cukier, sodę, przyprawę, olej i jajko - kolejno. Ciasto zagniatać dodając mleko po łyżce. Wyrobić na gładko, rozwałkować i wycinać kształty. Piec w temperaturze 180 C przez 10-15 minut, posmarować białkiem z jajka. Lukrować jeszcze trochę ciepłe (cukier puder ubity z białkiem i odrobiną soku z cytryny - dodać 1 białko na około szklankę cukru pudru. )
Polecam wszystkim piernikowym smakoszom - jest to "przepis z szuflady" mojej babci Jasi. Pokazała mi ten sposób jak byłam mała - teraz ja pokazuję go Wam :) Smacznego!