Piernik żydowski dla NieAlergika

Zdjęcie - piernik żydowski dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piernik ów powstał na życzenie mego tatusia, bo szanownemu rodzicielowi ilość miodu do wyobraźni przemówiła. Przepis wziął się z vintagowej książki "Kuchnia żydowska", z której to pochodzi także nasza ulubiona szarlotka, zwnana pieszczotliwie żydlotką. No cóż, piernik jak piernik, dobry, ale staropolski nadal bije wszystkie inne korzenne wypieki na głowę. Ale jak piernik to i miód. Kajzer był kiedyś tak nań uczulony, że plam dostał bo dotknął nakrętki po słoiku, a jak się piernik piekł, to kichał (kichał syn, nie piernik). Zatem postanowiłam o miodzie, tak jak i o orzechach zapomnieć na długie lata. Zapomniałam na tak długie, że syn mój nawet pierniczki z miodem jadł, bo już tyle lat minęło, że prawie zapomniałam, że na miodek trzeba uważać. Pierniczki nie szkodziły, no ale miodem ze słoika to syna nie odważyłam się częstować. I tak ze 2 lata temu dziecię wróciło z obozu i przyznało się, jak gdyby nigdy nic smarując sobie chałkę złocistym syropem, że przez całe dwa tygodnie wyżerało cały miód na stołówce. Prawdziwy miód, nie sztuczny. I tak to właśnie. Dlatego nic się nie przejmujcie, wasze dzieciaki też będą mogły jeść to, czego teraz nie mogą.
Należy posiadać:

260 g mąki
szklanka miodu (płynnego)
90 g cukru
2 duże jajka
1/4 szklanki mocnego naparu z kawy
2-3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki oleju
3/4 szklanki pokrojonych bakalii (figi, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżeczkę sody
szczypta soli

Jajka z cukrem ubić na jasny, gęsty i puszysty kogel-mogel. Dodać miód, kawę i olej miksując dalej, a następnie mąkę wymieszaną z solą, przyprawą, sodą i proszkiem - mąkę najlepiej dodawać stopniowo, w 2-3 porcjach. Gdy ciasto będzie jednolite, dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Keskówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Piec ok. godzinę, do suchego patyczka - patyczek bedzie suchy, ale odrobinę klejący: to przez ilość miodu w przepisie. Gotowy piernik przestudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem, a gdy całkowicie wystygnie, owinąć pergaminem i ściereczką, i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Przepisy z tych kategorii

Piernik po żydowsku
1

Piernik po żydowsku

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Lekah - miodownik na oleju rzepakowym
7

Lekah - miodownik na oleju rze…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik z malinami i śliwkami
6

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Tort bezowy z owocami lata
1

Tort bezowy z owocami lata

food² food²
Food Square

Błyskawiczne ciasto serowe z brzoskwiniami
1

Błyskawiczne ciasto serowe z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kostka jabłkowa

Ciasto kostka jabłkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik brownie z brzoskwiniami
1

Sernik brownie z brzoskwiniami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chrupiący bananowiec
2

Chrupiący bananowiec

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernik na zimno (z serków homogenizowanych)
4

Sernik na zimno (z serków homo…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta z ciasto filo z brzoskwiniami i migdałami
1

Tarta z ciasto filo z brzoskwi…

figmara figmara
figowe smaki

Bananowiec z delicjami i mascarpone + film
1

Bananowiec z delicjami i masca…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania