Piernik staropolski i życzenia
Ciasto na ten pierniczek leżakowało sobie w mojej lodówce 5 tygodni. Tak naprawdę , miały to byc pierniczki, ale niestety zabrakło mi czasu na wycinanie ciasteczek. Gorąco polecam Wam ten piernik, na te święta już nie zdążycie, ale może skusicie się na niego w przyszły roku....Jako osoba, która za piernikami nie przepada, szczerze mogę napisać, że ten jest wyjątkowy, pyszny, kruchy, rozpływający sie w ustach.
Składniki:
1/2 litra miodu
250g smalcu
1 szklanka cukru
1 kg mąki
3 łyżeczki sody
1/2 łyzeczki soli
1/2 szklanki mleka
3 jajka
przyprawy:
imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, razem ok. 1/2 szklanki
ew. dodatkowo paczka przyprawy korzennej
Miód, smalec i cukier roztopić w garnku, aż do wrzenia. Ostudzić. sodę i sól roztopić w mleku.Do miodu z tłuszczem dodać mąkę i przyprawy oraz pozostałe składniki, dokładnie wyrobić.
Ciasto włożyć do szczelnego pojemnika i odstawić w ciemne chlodne miejsce, najlepiej do piwnicy, ale moze też być lodówka. Ciasto ma leżakować 5 tygodni.
Następnie podzielić je na 3 części i upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. (ok. 15 -20 minut). Placki ochłodzić, a następnie przełożyć je podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Odstawić do "skruszenia" na 3 -4 dni.
Gotowy mozna polać czekoladą lub lukrem.
Przepis ten bierze udział w zabawie
Smacznego!
Kochani, Święta tuż, tuż, a więc składam Wam najserdeczniejsze życzenia radosnych, pieknych , rodzinnych i wyjątkowych Świąt Bożego Narodzenia!