Piernik orzechowy z czekosliwką
Piernik orzechowy, który możecie przygotować tuż przed Swiętami, pomimo że jest zaliczany do pierników tradycyjnych, to ten nie wymaga długiego leżakowania i zaraz po upieczeniu jest zawsze miękki.
Masa do przełożenia piernika, to wyjątkowo smaczna czekosliwka, którą zapewne wielu z Was lubi i zna. Przełożenie tą masą piernika nadaje wyjątkowego smaku.
Składniki na ciasto :
- 150 g drobnego cukru
- 200 g naturalnego miodu
- 3 jaja
- 100 g miękkiego masła
- 140 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 550 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sody spożywczej
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki ciemnego rumu
Składniki na masę:
- 250 g powideł sliwkowych
- 120 g gorzkiej czekolady 70%
- 25 g miękkiego masła
- 2 łyżki rumu
Składniki na polewę:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g roztopionego masła
Wykonanie:
- Miód płynny, cukier, rum i jajka zmiksować.
- Dodać miękkie masło i zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
- Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem i przyprawą korzenną.
- Przesiać i dodać na dwa razy do zmiksowanej masy oraz zmielone orzechy.
- Wymieszać do połączenia składników, po czym wyrobić ciasto, tak aby struktura była jednolita, błyszcząca i miękka.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Schłodzone ciasto podzielić na cztery równe kawałki.
- Rozwałkować na blacie podsypanym mąką o wymiarach 24 x 24 cm lub zbliżonym każdy kawałek.
- Piec osobno, w 180 st. C przez 30 minut lub do zarumienienia.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Dodać powidła i rum, wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Jeszcze ciepłą masą przekładać poszczególne kawałki.
- Wierzch piernika nie smarować masą.
- Przykryć sciereczką i obciążyć ciasto, tak aby kawałki się połączyły.
- Następnie przekroić ciasto na dwa pierniki.
- Polać roztopioną czekoladą i udekorować dowolnie.
Smacznego ?