Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

Bardzo smakowity piernik z delikatną nutą ciemnego piwa i miodu. Jest puszysty i wilgotny. Nie wymaga leżakowania i można zrobić go na tzw. ostatnią chwilę :)

Zdjęcie - Piernik na ciemnym piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PIERNIK NA CIEMNYM PIWIE
250g mąki,
2 jajka,
½ szklanki ciemnego piwa,
½ szklanki miodu,
1/3 szklanki cukru,
100g stopionego masła,
2 łyżeczki przyprawy do pierników,
1 łyżeczka sody

Żółtka oddzielić od białe. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać stopione masło, miód, a na końcu piwo. Dodać przyprawę do piernika, sodę i mąkę. Zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Podłużną foremkę o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.


(na podstawie przepisu z książeczki „Zima w kuchni” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi zmianami)

Kategorie przepisów