Piernik aromatyczny na Wigilię
To prosty i szybki przepis na doskonały, aromatyczny piernik świąteczny.
Nie ma prawa się nie udać.
400 g mąki pszennej
125 g stopionego masła
250 g cukru - ja dałam cukru pudru2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych - zastapiłam morelowymi
3 łyżki kakao
szklanka mleka
2 łyżki przyprawy do piernika - gotowej albo zrobionej samodzielnie
łyżeczka sody oczyszczonej
sporo bakalii - orzechy, rodzynki, skórka cytrynowa - tak około szklanki czubatej wszystkiego
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę i dodałam kolejno mąkę, kakao, sodę i przyprawy - ciągle mieszając. Dolałam mleka i wymieszałam. Następnie do masy dodałam powidła i wlałam masło - wymieszałam na jednolitą masę. Na końcu dodałam bakalie - wymieszałam delikatnie i masę wlałam do 2 małych form keksowych (można wlać do jednej dużej) - wysmarowanych masłem.
Piekłam jakąś godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni C.
Ostudzony piernik można polać polewą czekoladową albo lukrem i posypać skórka pomarańczową.
Nie ma prawa się nie udać.
400 g mąki pszennej
125 g stopionego masła
250 g cukru - ja dałam cukru pudru2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych - zastapiłam morelowymi
3 łyżki kakao
szklanka mleka
2 łyżki przyprawy do piernika - gotowej albo zrobionej samodzielnie
łyżeczka sody oczyszczonej
sporo bakalii - orzechy, rodzynki, skórka cytrynowa - tak około szklanki czubatej wszystkiego
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę i dodałam kolejno mąkę, kakao, sodę i przyprawy - ciągle mieszając. Dolałam mleka i wymieszałam. Następnie do masy dodałam powidła i wlałam masło - wymieszałam na jednolitą masę. Na końcu dodałam bakalie - wymieszałam delikatnie i masę wlałam do 2 małych form keksowych (można wlać do jednej dużej) - wysmarowanych masłem.
Piekłam jakąś godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni C.
Ostudzony piernik można polać polewą czekoladową albo lukrem i posypać skórka pomarańczową.