Pierniczki katarzynki II
Po zeszłorocznym debiucie, ponownie zdecydowałam się na upieczenie katarzynek. Tym razem zmodyfikowałam przepis nieco bardziej dodając do listy składników melasę i kwaśna śmietanę. Efektem mojej samowolki okazały się przepyszne, puszyste pierniczki, które wcinamy ze smakiem mimo, że są jeszcze twarde.
Moje pierniczki imienniczki są zbliżone kształtem do tych oryginalnych. Owy kształt uzyskałam dzięki wykrawaniu ciasteczek foremką, którą zrobił dla mnie mój Mąż.
Mimo że nie są idealne i takie jak powinny być to są wspaniałe, niepowtarzalne i takie moje.
Katarzynki Kasi S. :)Ps. Przepis przygotowałam na dziś już wczoraj, po upieczeniu pierniczków. Teraz kiedy pierniczki już nieco zmiękły muszę dodać, że są to najsmaczniejsze pierniczki jakie jadłam w życiu.Najlepsze katarzynki pod słońcem!
Katarzynki:
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
W misce mieszam miód, melasę, cukier, przyprawy, kakao, jajko i śmietanę. Do mieszanki miodowej dodaję mąkę, zagniatam ciasto.
Gotowe ciasto wałkuję na grubość 0,5-1 cm,wykrawam pierniczki. Gotowe pierniczki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smaruje z wierzchu zimna woda.
Piekę w 190 st. ok 15 min.
Upieczone pierniczki studzę na kratce kuchennej, ostudzone przekładam do szczelnie zamykanej puszki, do której wkładam również kawałek jabłka aby przyśpieszyć proces mięknięcia.
Smacznego
Moje pierniczki imienniczki są zbliżone kształtem do tych oryginalnych. Owy kształt uzyskałam dzięki wykrawaniu ciasteczek foremką, którą zrobił dla mnie mój Mąż.
Mimo że nie są idealne i takie jak powinny być to są wspaniałe, niepowtarzalne i takie moje.
Katarzynki Kasi S. :)Ps. Przepis przygotowałam na dziś już wczoraj, po upieczeniu pierniczków. Teraz kiedy pierniczki już nieco zmiękły muszę dodać, że są to najsmaczniejsze pierniczki jakie jadłam w życiu.Najlepsze katarzynki pod słońcem!
Katarzynki:
- 150 g naturalnego miodu
- 50 g melasy
- 100 g jasnego cukru muscovado
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka śmietany
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
W misce mieszam miód, melasę, cukier, przyprawy, kakao, jajko i śmietanę. Do mieszanki miodowej dodaję mąkę, zagniatam ciasto.
Gotowe ciasto wałkuję na grubość 0,5-1 cm,wykrawam pierniczki. Gotowe pierniczki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smaruje z wierzchu zimna woda.
Piekę w 190 st. ok 15 min.
Upieczone pierniczki studzę na kratce kuchennej, ostudzone przekładam do szczelnie zamykanej puszki, do której wkładam również kawałek jabłka aby przyśpieszyć proces mięknięcia.
Smacznego