Piegus na białkach
Składniki:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie garść rodzynek i suszonej żurawiny
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż się rozpuści. Wtedy wsypujemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy rodzynki i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki, lub formy do babki (ja użyłam silikonowej, dlatego nie potrzebne było natłuszczanie ani wykładanie papierem do pieczenia). Pieczemy 40 minut w 170 st. C, przed wyjęciem warto wbić patyczek i sprawdzić czy ciasto jest upieczone.
*silikonową formę do babki znajdziecie tutaj (link afiliacyjny)
** tą cudną paterę ze zdjęć zamówiłam tutaj (link afiliacyjny)