Pieczony kurczak z ziołami i cytryną

Pieczony kurczak z ziołami i cytryną

Pieczony kurczak prawie jak u Jamiego Olivera. Po przewertowaniu kilku książek i przepisów Jamiego postanowiłam upiec kurczaka.

Kurczak przed upieczniem:

Zdjęcie - Pieczony kurczak z ziołami i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby osiągnąć taki efekt potrzeba:

kurczaka - mój miał ok 1,7 kg

1 cytryna - dobrze wyszorowana

główka czosnku - obrana i podzielona na ząbki

garść świeżego tymianku i garść rozmarynu

sól, pieprz i oliwa

ziemniaki do pieczenia - podgotowane przed pieczeniem 12 minut w osolonej wodzie

Najpierw umyłam kurczaka dokładnie i wytarłam do sucha ręcznikiem papierowym. Posiekany rozmaryn, tymianek i sól oraz trochę oliwy wymieszałam dokładnie i całą mieszanka natarłam kurczaka z, zewnątrz ale i wewnątrz. Odstawiłam kurczaka na kilka godzin do lodówki - przykrytego folią. Najlepiej przygotować kurczaka rano i zostawić go tak do chwili aż nadejdzie czas na pieczenie.

Tuż przed włożeniem do piekarnika nafaszerowałam kurczaka cytryną - całą - ząbkami czosnku i resztą ziół z solą. Zawiązałam nogi kurczaka białą bawełniana nitką tak by cytryna nie wypadła podczas pieczenia.

Piekłam go w 220 stopniach C przez 45 minut. Po tym czasie dołożyłam podgotowane ziemniaki, posmarowałam je oliwą i całość wstawić na kolejne 45 minut do piekarnika. Alnbo nawet na 50 minut. W zależności od piekarnika.

Można, co jakiś czas podlewać kurczaka sosem, który z niego wycieka.

Efekt finalny wygląda tak:

Zdjęcie - Pieczony kurczak z ziołami i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak pięknie pachnie - ziołami, czosnkiem i cytryną. Cytryna nadaje mu egzotyczny posmak i aromat - zwłaszcza w połączeniu z tymiankiem. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie.

Kategorie przepisów