Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiadowe ziemniaki. Najlepsze prosto z piekarnika, chrupiące z zewnątrz, ale delikatne i puszyste wewnątrz i w posypce z wędzonej papryki doskonale skomponują się z każdym daniem głównym. Co więcej, są bardzo łatwe w przygotowaniu, zapewniam że warto wypróbować ten przepis! Jeżeli jesteś fanem tego typu ziemniaków, polecam także rewelacyjne ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu i ziemniaki smażone z grzybami. Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką(4 porcje)
Składniki:
- 450 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na 3 cm kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10-15 minut i odcedź na sitku. Następnie z energią potrząsaj sitkiem tak żeby powierzchnia ziemniaków się pościerała. Dzięki temu zabiegowi będą niebywale chrupiące.
- Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z oliwą, dopraw porządnie solą, pieprzem i papryką.
- Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę.
- Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Paprika roasted potatoes(4 servings)
Ingredients:
- 450 g potatoes, peeled and cut into 3 cm pieces
- 2 tablespoons olive oil
- salt and pepper
- 1 teaspoon garlic powder
- 2 teaspoons paprika
Preparation:
- Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10-15 minutes and drain in the colander. Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsides.
- Place the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with oil, season with salt, pepper and paprika.
- Place in the preheated to 200oC oven and roast the potatoes for 15 minutes, turn them over and roast for another 15 mins.
- Serve immediately!
Enjoy!