Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami

Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami
Zdjęcie - Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami/Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Zachwycona smakiem pieczonych pierogów drożdżowych z kapustą i grzybami postanowiłam drążyć temat dalej. W związku z naciskami narzeczonego na nadzienie mięsne, przeszukałam całą moją biblioteczkę i znalazłam przepis idealny w książce Hanny Szymanderskiej „Kuchnia polska”.  Wyszły pyszne, chrupiące z aromatycznym mięsno-grzybowym nadzieniem, który w książce został nazwany farszem podolskim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami

(26-30 pierogów)

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 1 jajko rozbełtane
Składniki na nadzienie:
  • 400 g mielonej cielęciny
  • 150 g pieczarek, drobno posiekane
  • 2 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła i oleju
  • 2 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

  1. W celu utworzenia ciasta, wymieszaj drożdże z łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżeczką mąki  i odstaw na pół godziny, aż pojawią się bąbelki.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj  jajka, mleko, wyrośnięty zaczyn i wyrób ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania dodaj masło i jeszcze raz wygnieć – ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Z ciasta uformuj kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
  3. Na dużej patelni rozgrzej po łyżce masła i oleju i wrzuć pieczarki. Podsmażaj, aż odparuje nadmiar wilgoci, po czym dodaj mięso. Smaż mieszając przez kilka minut, dodaj śmietanę i podgrzewaj kolejne kilka minut. Gdy mięso jest już usmażone, przestudź je i dopraw solą, pieprzem, po czym wmieszaj zioła. W małej miseczce wymieszaj żółtka z musztardą, następnie wmieszaj je do nadzienia.
  4. Na dużym kawałku papieru do pieczenia cienko rozwałkuj ciasto (maksymalnie 5 mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrój krążki. Każdy krążek rozciągnij lekko na dłoni, napełnj farszem i zlep, bardzo mocno dociskając brzegi.
  5. Gotowe pierożki ułóż partiami na blaszce do pieczenia, posmaruj roztrzepanym z jajkiem i piec przez około 25 minut do zrumienienia w temperaturze 180 oC. Przed końcem pieczenia posmarowuj pierogi jeszcze raz – będą ładnie błyszczały. Podawaj lekko ostudzone.
Smacznego!

 Zdjęcie - Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami/Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms

(26-30 pierogies)

Ingredients for dough:

  • 500 g of flour
  • 2 eggs
  • 50 g butter, melted
  • 1 cup milk
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 30 g of fresh yeast or  7 g instant
  • 1 egg lightly beaten
Ingredients for filling:
  • 400 g of ground veal
  • 150 g mushrooms, finely chopped
  • 2 tablespoons mustard (eg Dijon )
  • 3 tablespoons sour cream
  • 1 tablespoon butter and oil
  • 2 egg yolks
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 teaspoon dried marjoram
  • 1/2 teaspoon dried thyme

Preparation:

  1. Mix yeast with a spoon of warm milk, sugar, a teaspoon of flour and set aside for half an hour until a foam forms at the surface.
  2. Sift flour into a big bowl. Add yeast mixture, milk, eggs and knead the dough until it is soft and smooth. Add the melted butter and knead until it’s all incorporated. Form it into the ball and put into a slightly oiled bowl and leave it for an hour or until the dough doubled in size. Punch the dough to deflate and knead it for a minute.
  3. In a large skillet, heat the butter and a spoonful of oil and add the mushrooms. Sauté until excess moisture has evaporated, next add the meat . Cook stirring for a few minutes, add the sour cream and heat another few minutes. When the meat is cooked through, take the pan off the heat and leave to cool. Season with salt and pepper and stir in the herbs. In a small bowl mix egg yolks with mustard, and mix in the filling.
  4. Roll out the dough on a slightly floured surface. Cut it with a glass or a round cookie cutter. Place a small spoonful of the filling into the centre of each circle, fold over, and press together. Place the pierogi on a parchment-lined baking sheets. Brush the pierogi with an egg wash.
  5. Bake it in preheated oven in 180°C for approximately 25 minutes or until golden. Serve warm or in room temperature.
Enjoy!

Zdjęcie - Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami/Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami/Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj ciasto drożdżowe, cielęcina, grzyby, Hanna Szymanderska, mięso, obiad, pieczarki, pierogi

Kategorie przepisów