Pieczone fit sznycelki z kurczaka w kokosie z ryżem i mango

Pieczone fit sznycelki z kurczaka w kokosie z ryżem i mango
Zdjęcie - Pieczone fit sznycelki z kurczaka w kokosie z ryżem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone fit sznycelki z kurczaka w kokosie z ryżem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone fit sznycelki z kurczaka w kokosie z ryżem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone fit sznycelki z kurczaka w kokosie z ryżem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone fit sznycelki z kurczaka w kokosie z ryżem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 25 g mąki
  • 1 świeże mango (ok. 280 g)
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie

Ryż prażymy na suchej, rozgrzanej patelni przez około minutę. Następnie dodajemy 300 ml mleczka kokosowego i 200 ml wody. Lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut na wolnym ogniu.

Jajko mieszamy ze 100 ml mleczka kokosowego, mąką, kurkumą, solą i pieprzem.

Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do przygotowanego ciasta. Mieszamy.

Wyjmujemy po kawałku mięsa, lekko otrząsamy z nadmiaru ciasta i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy mięso Oliwierem i pieczemy 15-20 minut w temp. 180ºC lub na złoty kolor.

Mango obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy w kostkę lub wycinamy kulki za pomocą łyżeczki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Ryż przekładamy na talerze. Podajemy z mango i kurczakiem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów