Pieczona szynka faszerowana orzechami

Pieczona szynka faszerowana orzechami

Zdjęcie - Pieczona szynka faszerowana orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Pieczona szynka faszerowana orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 100 g jasnego chleba
  • 120 g orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g cebuli lub szalotki
  • 70 ml oleju Oliwier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szynkę nacinamy dość głęboko od spodu w trzech miejscach. Nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.

 

W malakserze miksujemy orzechy z chlebem, żółtkiem, natką pietruszki, posiekaną szalotką oraz 2 łyżkami Oliwiera. Miksujemy do uzyskania ziarnistego farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Przygotowanym farszem wypełniamy nacięcia w mięsie, a następnie ściśle związujemy szynkę.

 

Tak przygotowane mięso smarujemy Oliwierem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

 

Wstawiamy pieczeń do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy od 50 minut do 1 godziny.

 

Gotową pieczeń odstawiamy na 20 minut przed pokrojeniem lub studzimy całkowicie i podajemy na zimno.

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów