Pieczona szynka faszerowana orzechami
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 100 g jasnego chleba
- 120 g orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- 50 g cebuli lub szalotki
- 70 ml oleju Oliwier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Szynkę nacinamy dość głęboko od spodu w trzech miejscach. Nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
W malakserze miksujemy orzechy z chlebem, żółtkiem, natką pietruszki, posiekaną szalotką oraz 2 łyżkami Oliwiera. Miksujemy do uzyskania ziarnistego farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem wypełniamy nacięcia w mięsie, a następnie ściśle związujemy szynkę.
Tak przygotowane mięso smarujemy Oliwierem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy pieczeń do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy od 50 minut do 1 godziny.
Gotową pieczeń odstawiamy na 20 minut przed pokrojeniem lub studzimy całkowicie i podajemy na zimno.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl