Pieczona owsianka
Szczęśliwe życie zaczyna się od dobrego jedzenia, a dobry dzień od smacznego śniadania, dzięki porządnej dawce energii z rana możemy przenosić góry co najmniej do południa. Uwielbiam owsianki, choć ostatnio rozkochałam się w amarantusie i gotuję go namiętnie, dzieląc w koło z jogurtem i karmelizowanymi śliwkami (przepis pojawi się już w wkrótce). Dla mnie to śniadanie doskonałe, zwłaszcza, że owsianka daje nam możliwość wielu kombinacji w zależności od pory roku. Nie wszyscy jednak wiedzą, że owsiankę można zapiec w piekarniku, przypomina wtedy trochę ciasto. ale z pewnością nadaje się na śniadanie w stylu "slow" - weekend się zbliża macie więc doskonała okazje. Bakalie można stosować zamiennie, np. rodzynki, morwa, dowolne orzechy.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
2 szklanki płatków owsianych
2 jaja
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
2 jabłka
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
2. Formę żaroodporną natłuszczamy masłem
3. W misce mieszamy płatki owsiane, cukier, proszek,sól, migdały, cynamon i żurawinę
4. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu
5. W osobnym naczyniu mieszamy jaja i mleko
6. Łączymy sypkie składniki z mieszaniną jajeczną, dolewamy masło, mieszamy całość
7. Na dno formy wykładamy pokrojone w kostkę jabłka, wylewamy masę z płatków owsianych, wierzch posypujemy jeszcze odrobiną cukru i zapiekamy ok 40 min, jeśli owsianka zbyt mocno się rumieni można zmniejszyć temperaturę, owsianka jest gotowa kiedy wierzch jest złoty a wnętrze ścięte.