Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru

Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru
Kolejna, niekłopotliwa do wykonania, wołowa pieczeń. Jak w wielu moich przepisach zrobiona w wolnowarze. Aby mięso lepiej trzymało formę przed włożeniem do wolnowaru obwiązuję je sznurkiem. Najlepiej po upieczeniu mięso schłodzić, kroić w plastry całkiem zimne, a następnie odgrzewać w sosie. Tak zrobione mięso jest również bardzo smaczne na zimno. Polecam!


Zdjęcie - Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki (na 4 porcje)
ok 1200 g kg wołowiny na pieczeń ( u mnie łopatka)
2- 3 łyżki musztardy Dijon
sól
pieprz
1 cebula pokrojona w krążki
3 - 4 ząbki czosnku
180 ml bulionu

przygotowanie

Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. Zawiązać sznurkiem aby utrzymało ładną formę. Posolić, posypać pieprzem, posmarować sporą ilością musztardy. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Mięso wyjąć a na patelnię wlać bulion, podgrzać i zagotować , zeskrobując z dna smaki. Do misy wolowaru włożyć cebulę, ząbki czosnku, mięso. Polać gorącym bulionem. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin, aż wołowina będzie bardzo miękka. Gotowe mięso wyjąć a sos przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem ewentualnie zabielić niewielką ilością śmietany. Pokrojoną w plastry wołowinę podawać z tłuczonymi kartoflami, polanymi sosem i sałatą. Smacznego!


Zdjęcie - Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów