Pepperkaker - norweskie pierniczki


Pepperkaker w Norwegii, pepperkakor w Szwecji – to tradycyjne skandynawskie świąteczne pierniczki. Są cienkie i chrupiące. Do ich przygotowania używa się melasy, która nadaje im charakterystycznego smaku. W oryginalnym przepisie pierniczki należy przyprawić zmielonym imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem. Jeśli nie macie pod ręką mielonych goździków zastąpcie przyprawy podane w przepisie 2 łyżkami przyprawy do piernika i 1 łyżeczką cynamonu. W przepisie zmieniłam również cukier na cukier puder, nie trzeba wówczas długo gotować masy, bo cukier puder od razu się rozpuszcza :). Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, jest elastyczne, można je cienko rozwałkować. Nie polecam schładzać go dłużej niż 3 godziny, wówczas robi się bardzo twarde, pierniczki po upieczeniu również są dużo twardsze niż przy krótszym schładzaniu ciasta. Przepis pochodzi stąd – klik.
Zdjęcie - Pepperkaker - norweskie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PEPPERKAKER – NORWESKIE PIERNICZKI
(5 blaszek pierników)

Składniki :

150 g masła
100 g melasy
160 g cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki
450 g mąki pszennej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Jak zrobić pepperkaker – norweskie pierniczki : W garnku umieścić masło, melasę i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na kilka chwil do wystygnięcia. Dodać kremówkę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką. Na stole rozłożyć większy kawałek folii aluminiowej. Przełożyć na niego masę, zawinąć szczelnie w kulę i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie, wyciągnąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, lekko powyrabiać w dłoni. Rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez 8-10 minut. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, należy je delikatnie przełożyć na blat i zostawić do wystygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar
2

Szwedzkie klopsiki, czyli kött…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana
1

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem
2

Gravlax - łosoś peklowany w so…

food² food²
Food Square

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Duńskie śledzie z curry
3

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka maślane z ziarnami

Kruche ciasteczka maślane z zi…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najlepszy przepis na bezy
1

Najlepszy przepis na bezy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Owsiane ciastka razowe z czekoladą
1

Owsiane ciastka razowe z czeko…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chrupiące gofry
1

Chrupiące gofry

Beti Beti
kruche babeczki

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Lany chrust
1

Lany chrust

Beti Beti
kruche babeczki