Pepperkaker - norweskie pierniczki


Pepperkaker w Norwegii, pepperkakor w Szwecji – to tradycyjne skandynawskie świąteczne pierniczki. Są cienkie i chrupiące. Do ich przygotowania używa się melasy, która nadaje im charakterystycznego smaku. W oryginalnym przepisie pierniczki należy przyprawić zmielonym imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem. Jeśli nie macie pod ręką mielonych goździków zastąpcie przyprawy podane w przepisie 2 łyżkami przyprawy do piernika i 1 łyżeczką cynamonu. W przepisie zmieniłam również cukier na cukier puder, nie trzeba wówczas długo gotować masy, bo cukier puder od razu się rozpuszcza :). Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, jest elastyczne, można je cienko rozwałkować. Nie polecam schładzać go dłużej niż 3 godziny, wówczas robi się bardzo twarde, pierniczki po upieczeniu również są dużo twardsze niż przy krótszym schładzaniu ciasta. Przepis pochodzi stąd – klik.
Zdjęcie - Pepperkaker - norweskie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PEPPERKAKER – NORWESKIE PIERNICZKI
(5 blaszek pierników)

Składniki :

150 g masła
100 g melasy
160 g cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki
450 g mąki pszennej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Jak zrobić pepperkaker – norweskie pierniczki : W garnku umieścić masło, melasę i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na kilka chwil do wystygnięcia. Dodać kremówkę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką. Na stole rozłożyć większy kawałek folii aluminiowej. Przełożyć na niego masę, zawinąć szczelnie w kulę i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie, wyciągnąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, lekko powyrabiać w dłoni. Rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez 8-10 minut. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, należy je delikatnie przełożyć na blat i zostawić do wystygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto milionera ze słonymi precelkami

Ciasto milionera ze słonymi pr…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Babeczki z Olafem
1

Babeczki z Olafem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ciasteczka z masą orzechową
2

Kruche ciasteczka z masą orzec…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami
1

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasteczka z mielonych orzechów laskowych
1

Ciasteczka z mielonych orzechó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj