Pepperkaker - norweskie pierniczki


Pepperkaker w Norwegii, pepperkakor w Szwecji – to tradycyjne skandynawskie świąteczne pierniczki. Są cienkie i chrupiące. Do ich przygotowania używa się melasy, która nadaje im charakterystycznego smaku. W oryginalnym przepisie pierniczki należy przyprawić zmielonym imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem. Jeśli nie macie pod ręką mielonych goździków zastąpcie przyprawy podane w przepisie 2 łyżkami przyprawy do piernika i 1 łyżeczką cynamonu. W przepisie zmieniłam również cukier na cukier puder, nie trzeba wówczas długo gotować masy, bo cukier puder od razu się rozpuszcza :). Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, jest elastyczne, można je cienko rozwałkować. Nie polecam schładzać go dłużej niż 3 godziny, wówczas robi się bardzo twarde, pierniczki po upieczeniu również są dużo twardsze niż przy krótszym schładzaniu ciasta. Przepis pochodzi stąd – klik.
Zdjęcie - Pepperkaker - norweskie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PEPPERKAKER – NORWESKIE PIERNICZKI
(5 blaszek pierników)

Składniki :

150 g masła
100 g melasy
160 g cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki
450 g mąki pszennej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Jak zrobić pepperkaker – norweskie pierniczki : W garnku umieścić masło, melasę i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na kilka chwil do wystygnięcia. Dodać kremówkę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką. Na stole rozłożyć większy kawałek folii aluminiowej. Przełożyć na niego masę, zawinąć szczelnie w kulę i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie, wyciągnąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, lekko powyrabiać w dłoni. Rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez 8-10 minut. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, należy je delikatnie przełożyć na blat i zostawić do wystygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont
1

Chleb z Vermont

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Keks

Keks

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana
1

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem
2

Gravlax - łosoś peklowany w so…

food² food²
Food Square

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Duńskie śledzie z curry
3

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie
1

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square