Pepperkaker - norweskie pierniczki


Pepperkaker w Norwegii, pepperkakor w Szwecji – to tradycyjne skandynawskie świąteczne pierniczki. Są cienkie i chrupiące. Do ich przygotowania używa się melasy, która nadaje im charakterystycznego smaku. W oryginalnym przepisie pierniczki należy przyprawić zmielonym imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem. Jeśli nie macie pod ręką mielonych goździków zastąpcie przyprawy podane w przepisie 2 łyżkami przyprawy do piernika i 1 łyżeczką cynamonu. W przepisie zmieniłam również cukier na cukier puder, nie trzeba wówczas długo gotować masy, bo cukier puder od razu się rozpuszcza :). Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, jest elastyczne, można je cienko rozwałkować. Nie polecam schładzać go dłużej niż 3 godziny, wówczas robi się bardzo twarde, pierniczki po upieczeniu również są dużo twardsze niż przy krótszym schładzaniu ciasta. Przepis pochodzi stąd – klik.
Zdjęcie - Pepperkaker - norweskie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PEPPERKAKER – NORWESKIE PIERNICZKI
(5 blaszek pierników)

Składniki :

150 g masła
100 g melasy
160 g cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki
450 g mąki pszennej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Jak zrobić pepperkaker – norweskie pierniczki : W garnku umieścić masło, melasę i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na kilka chwil do wystygnięcia. Dodać kremówkę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką. Na stole rozłożyć większy kawałek folii aluminiowej. Przełożyć na niego masę, zawinąć szczelnie w kulę i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie, wyciągnąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, lekko powyrabiać w dłoni. Rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez 8-10 minut. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, należy je delikatnie przełożyć na blat i zostawić do wystygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Drożdżówki z truskawkami, krus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fit ciastka z masą daktylowo-żurawinową

Fit ciastka z masą daktylowo-ż…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Łatwe ciastka francuskie z kremem budyniowym i owocami

Łatwe ciastka francuskie z kre…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka bananowe

Ciasteczka bananowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Krucho-drożdżowe rogaliki
2

Krucho-drożdżowe rogaliki

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka musli
1

Ciasteczka musli

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Idealne chrupiące gofry

Idealne chrupiące gofry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiane ciastka dyniowe

Owsiane ciastka dyniowe

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Rogaliki z twarogiem

Rogaliki z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gofry bananowe

Gofry bananowe

Beti Beti
kruche babeczki

Pełnoziarniste muffiny bananowe
1

Pełnoziarniste muffiny bananow…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Cytrynowe babeczki do koszyczka
1

Cytrynowe babeczki do koszyczk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka