Pepparkakor - szwedzkie pierniczki
![Pepparkakor - szwedzkie pierniczki](/obrazek/duze/pepparkakor-szwedzkie-pierniczki-376750.jpeg)
![Zdjęcie: Pepparkakor - szwedzkie pierniczki Zdjęcie - Pepparkakor - szwedzkie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/376749.jpeg)
![Zdjęcie: Pepparkakor - szwedzkie pierniczki Zdjęcie - Pepparkakor - szwedzkie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/376750.jpeg)
Składniki: 150 g melasy, syropu z buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu)
110 g masła
100 g brązowego cukru
375 g mąki
2 łyżeczki przyprawy do pierników
½ łyżeczki cynamonu
1½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdjąć z płyty, odstawić na 30 minut do przestudzenia. Do misy miksera przesiać mąkę z przyprawami, sól i proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajo i dodać przestudzoną masę. Zagniatać za pomocą miksera z końcówką- hakiem. Można także ręcznie, ale ciasto jest na początku bardzo klejące.Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.Piekarnik rozgrzać do 170°C. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie (użyłam papieru do pieczenia). Foremkami wycinać dowolne kształty. Piec na papierze do pieczenia lub macie przez 8-10 minut - aż brzegi zaczną się rumienić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!
![Zdjęcie: Pepparkakor - szwedzkie pierniczki Zdjęcie - Pepparkakor - szwedzkie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/376748.jpeg)