Pełnoziarnisty chleb daktylowy na zakwasie

Pełnoziarnisty chleb daktylowy na zakwasie

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb daktylowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBardzo lubię pełnoziarniste wypieki, ale są one dosyć kłopotliwe w przygotowaniu. Chleby pełnoziarniste nie wychodzą tak lekkie i elastyczne jak wypieki typowo pszenne. Czasem wychodzą zbite, ciężkie, a do tego suche, ale są na to sposoby.

Wystarczy dodać mus, który nada chlebowi wilgotności i sprężystości. To może być puree ziemniaczane, mus z przetartych jabłek, albo zmiksowane daktyle. Wcześniej trzeba je wymoczyć  w ciepłej wodzie, następnie zmiksować. Posmak daktylowy wspaniale komponuje się z lekko orzechową mąką pełnoziarnistą, a przy tym chleb wcale nie jest specjalnie słodki.

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb daktylowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarnisty chleb daktylowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 600 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenno-żytnia)
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g suszonych daktyli + 150 ml wrzątku
  • 400 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • patki jaglane/owsiane/ziarna (do posypania wierzchu chleba)
  • łyżeczka oliwy (do posmarowania formy)
  • bułka tarta/płatki owsiane (do posypania formy)

Instrukcja
  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minim godzinę (ja zostawiłam na noc). Następnie miksujemy je z wodą, (w której się moczyły) na gładką pastę.
  2. Mąkę łączymy z zakwasem, solą, pastą daktylową. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub miskerem przez 3 minuty.
  3. Formę keksówkę smarujemy oliwą, obsypujemy bułką tartą lub płatkami. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami/ziarnami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin w ciepłym miejscu.
  4. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 20 minut, następni w 190 stopniach przez kolejnych 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów