Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Fajne, mięciutkie, drożdżowe paluchy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz aromatycznego czosnku. Świetnie smakują same jako przekąska, ale już wiem, że gdy zrobi się chłodniej do czerwonego barszczyku będę musiała je zrobić koniecznie :)

Zdjęcie - Pełnoziarniste paluchy czosnkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 12-14 paluchów:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant (8g)
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1- 1 1/2 szklanki letniej wody

Nadzienie:
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • ok. 100 g bardzo miękkiego masła
  • ewentualnie suszona bazylia do posypania

W misce wymieszać oba rodzaje mąk, drożdże, cukier, sól oraz oliwę. Następnie powoli wlewać wodę i delikatnie mieszać. Dolewać ją tak długo, aż będzie można zagnieść gładkie, miękkie, nieklejące się ciasto. Następnie wyrabiać je energicznie przez kilka minut. Gotowe przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z masłem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, na wierzchu rozsmarować nadzienie z masła i czosnku. Prostokąty złożyć na pół wzdłuż krótszego boku i pociąć w 3-4 cm paski. Każdy pasek zwinąć dwa razy wokół jego osi. Poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować rozkłóconym jajkiem, mlekiem lub masłem, jeśli pozostało z nadzienia i posypać suszona bazylią. Odstawić na ok. 15 minut, żeby paluchy się napuszyły. Piec przez około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Zdjęcie - Pełnoziarniste paluchy czosnkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów