Pełnoziarniste, miodowe muffiny z orzechami włoskimi

Pełnoziarniste, miodowe muffiny z orzechami włoskimi
Zdjęcie - Pełnoziarniste, miodowe muffiny z orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDziś upiekłam pyszne muffiny, które, moim zdaniem, świetnie nadają się na zdrowe śniadanie. Specjalnie dla tych, którzy codziennie rano sobie obiecują, że zaczną się zdrowiej odżywiać. Muffiny te są bez cukru, słodzone tylko miodem, z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu, na mące pełnoziarnistej. Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki na 8 babeczek:
  • 225g mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 175 ml mleka
  • 75 ml miodu
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50g posiekanych orzechów włoskich + 8 ładnych połówek do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sól i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajko, wlej mleko, olej dodaj miód i orzechy, dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do składników suchych. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżki przełóż do papilotek do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki połóż połówkę orzecha. Piecz około 20 min. Wystudź i zajadaj :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów