Pełnoziarnista owsiana tarta jeżynowa
Nastał jeżynowy urodzaj. Gdybym miała więcej czasu, codziennie wracałabym z lasu z pełnymi wiadrami tych pięknych czarnych owoców. Ale i tak nie jest źle :-) Ostatnie zbiory zostały przerobione na sok i nadzienie do tarty.
Znalazłam świetny przepis, który trochę zmodyfikowałam. Jako, że tarta smakuje jak ciasteczka zbożowe, idealnie pasuje do mleka lub kawy na śniadanie.
Tak sobie myślę, że poza sezonem jeżynowym można użyć poziomek, jagód, malin, a nawet jabłek :-)
Pełnoziarnista owsiana tarta jeżynowa
na podstawie Spark Recipes
tortownica 23 cm
nadzienie:
2 szkl świeżych (lub mrożonych) jeżyn
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
ciasto - kruszonka:
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szkl. płatków owsianych (może być połowa pełnoziarnistych)
1/2 szkl. cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
100 g stopionego masła
Nadzienie:
Jeżyny zasypać cukrem i wlać sok z cytryny. Gotować 8 minut na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną i cynamon wsypać do kubeczka, zalać 2 łyżkami zimnej wody i wymieszać. Dodać do jeżyn i zagotować.
Ciasto:
Piekarnik nastawić na 175°C.
Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki. Dodać stopione letnie masło i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wyłożyć na dno formy, lekko przygnieść grzbietem łyżki i piec przez około 20 minut. Wyjąć, nałożyć jeżyny, na to drugą część kruszonki i włożyć z powrotem do piekarnika i piec około 25 minut.
Studzić w formie. Kroić po ostudzeniu.