Pęczotto z bobem

Pęczotto z bobem

Zdjęcie - Pęczotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Był taki czasu, że bobu nie jadłam wcale, teraz gdy tylko się pojawia na straganach muszę się powstrzymywać, by nie zjeść całego woreczka zaraz po ugotowaniu. Tym razem mi się udało i przygotowałam pyszne pęczotto z suszonymi pomidorami, smakowało nawet mojemu Mężowi, który nie przepada ani za bobem ani za pęczakiem, dlatego dzielę się z Wami przepisem.


Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • ok. 200 g świeżego bobu
  • 4-5 suszonych pomidorów (u mnie z zalewy, ale mogą być też po prostu suszone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego, lub po prostu wody jeśli akurat nie macie bulionu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru

Bób gotuję w wodzie z cukrem i solą przez ok 15 minut (zawsze sprawdzam czy jest już miękki) a następnie obieram. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek smażę do zeszklenia, dodaję pęczak i smażę przez chwilkę mieszając. Wlewam ok 1/2 szklanki bulionu (lub wody) i czekam aż się wchłonie, czynność tę powtarzam aż pęczak będzie miękki, wtedy dodaję bób i pokrojone suszone pomidory, całość mieszam, doprawiam do smaku i gotowe. Smacznego

Zdjęcie - Pęczotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pęczotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pęczotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów