Pęczak po wiejsku

Pęczak po wiejsku

Zdjęcie - PĘCZAK PO WIEJSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

200g kaszy pęczak
kawałek ulubionej kiełbasy
250g pieczarek
3 ogórki kiszone
1 nieduża cebula
garść tartego żółtego sera (np. dziugas)
olej
sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Cebulę i pieczarki obrać i pokroić. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju i dodać cebulę z pieczarkami. Kiedy cebula się zeszkli a pieczarki zaczną się rumienić dodać drobno pokrojoną kiełbasę. Smażyć chwilę, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, po czym dodać kaszę pęczak. Dokładnie wymieszać, aby ziarenka kaszy okryły się tłuszczem. Dodać szklankę wody, wymieszać i zagotować. Czynność dodawania wody powtarzać dopóki pęczak nie stanie się wystarczająco miękki. Na koniec dodać pokrojone kiszone ogórki i ser. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około minutę. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.


Zdjęcie - PĘCZAK PO WIEJSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis własny


Kategorie przepisów