Pavlova z jogurtowo-śmietankowym kremem i owocami
Na pewno nie ja jedna jestem wielką fanką Pavlovej.Kilka dni temu upiekłam bezę z tradycyjnego przepisu, ale krem postanowiłam troszkę "odchudzić". Serek mascarpone totalnie pominęłam na rzecz bardzo gęstego jogurtu naturalnego.
Pavlova z jogurtowym kremem i owocami/ składniki na 1 bezę o średnicy 20 cm/
- 4 białka
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego (można użyć soku z cytryny)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (można użyć skrobi kukurydzianej)
- 1 łyżka kakao
do dekoracji:
- 300 g gęstego jogurtu
- 100 g śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 bardzo dojrzała brzoskwinia
- maliny
- listki melisy
- 1 łyżeczka cukru pudru
Owoce dokładnie myję. Brzoskwinię pozbawiam skórki i kroję na cząstki.Na papierze do pieczenia odrysowuję okrąg o średnicy 20 cm ( zwykle głębokie talerze mają taką średnicę).Ubijam białka, dodaję po jednej łyżce (stale miksując), aż masa stanie się gładka i lśniąca. Ubijam jeszcze parę minut. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, kakao i ocet. Znów miksuję parę minut.Masa powinna być bardzo sztywna.Pianę przekładam za pomocą silikonowej szpatułki na odrysowany okrąg, wygładzam wierzch, boki delikatnie "podnoszę" kilkoma sprawnymi ruchami.Następnie rozgrzewam piekarnik do 120 stopni (piekłam z termoobiegiem) i suszę bezę przez 3 godziny.Upieczoną studzę na kuchennej kratce.Do miski przekładam jogurt i śmietankę, dodaję cukier ubijam na sztywno.Tak powstałą masą dekoruję torcik.Na samym końcu na wierzchu mojej bezy układam owoce, listki melisy i posypuję przesianym przez sitko cukrem pudrem.Kroję w trójkąty.Ciasto należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.Smacznego!:)
Uwagi:Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i lekko ciągnąca w środku. Tak przygotowany spód można upiec dzień lub dwa przed dekorowaniem.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________