Pavlova - gluten free, lactose free

Pavlova - gluten free, lactose free
Pyszna, rozpływająca się w ustach, słodka beza z kremem mascarpone i owocami <3 Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Pavlova - gluten free, lactose free - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na bezę: 5 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu jabłkowego

Składniki na krem: 250 g mascarpone bez laktozy*
100 g schłodzonej śmietanki 30%-33% bez laktozy**
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo: ulubione owoce do podania

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie

*do kupienia m.in. w sklepach Carefour i Tesco
** do kupienia m.in w sklepach Kaufland i Frisco

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia rysujemy krąg o średnicy ok. 20-22 cm, układamy na blaszce do pieczenia.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli (miskę z białkami powinniśmy bez problemu obrócić do góry nogami). Cały czas ubijając, dodajemy cukier w małych partiach. Ubijamy, aż piana zrobi się błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, krótko miksujemy do połączenia składników.

3. Na przygotowany papier do pieczenia wykładamy masę tworząc koło o średnicy ok. 20-22 cm. Szybkimi ruchami szpatułki od dołu do góry formujemy "gniazdo" z białek - beza po środku powinna mieć miejsce na późniejszy krem i owoce.

4. Bezę wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 130 stopni Celsjusza. Pieczemy ok 80-90 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

5. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.

6. Krem wykładamy na środek naszej bezy, dekorujemy ulubionymi owocami. Trzymamy w lodówce aż do podania. Smacznego! :)


Zdjęcie - Pavlova - gluten free, lactose free - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów