Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto
Dziś coś dla fanów podrobów ? Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a ten pasztet mnie zachwycił. Zajadałam go z karmelizowaną cebulą i muszę przyznać, że te kanapki smakowały jak z danie z wyższej półki. Ponadto, jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for English
Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto(8-10 porcji)
Składniki:
- 450 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek i przekrojonych na 2 części
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki wina Porto (lub innego słodkiego)
- 4 gałązki tymianku, same listki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz
- 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, rozpuść 2 łyżki masła, po czym włóż cebulę i smaż do miękkości, przez około 5 minut.
- Dodaj czosnek i tymianek, smaż kolejne 2 minuty i przełóż zawartość patelni do miski.
- Do tej samej patelni dodaj olej, włóż wątróbkę i smaż z każdej strony przez około 4 minuty.
- Dodaj odłożoną wcześniej cebulę, wlej wino i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
- Przełóż zawartość do pojemnika blendera, dodaj pozostałe 2 łyżki masła i zmiksuj do uzyskania gładkiego pasztetu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Przełóż pasztet do wybranego pojemnika, wylej na wierzchu masło klarowane i włóż do lodówki na minimum 45 minut. Najlepszy jest ze świeżym, chrupiącym chlebkiem.
Polecam!
English version
Port chicken liver pate(8-10 servings)
Ingredients:
- 450 g chicken livers, cleaned and halved
- 1 onion, finely chopped
- 1/2 cup port wine
- 4 sprigs of thyme, leaves
- 1 garlic clove, chopped
- 4 tablespoons butter
- 1 tablespoon vegetable oil
- salt, black pepper
- 4 tablespoons melted clarified butter
Preparation:
- Heat a pan over medium heat, add 2 tablespoons of butter and onion and cook until soft, for about 5 minutes. Add the garlic and thyme and cook for another 2 minutes. Transfer to a bowl.
- In the same pan, heat a tablespoon of oil, add chicken livers and cook on each side for about 4 minutes.
- Add the onion and port and let it reduce until you have a thick sauce. Season with salt and pepper and remove from heat.
- Transfer everything to a food processor, add remaining 2 tablespoons of butter and whizz until smooth. Season with salt and pepper af necessary.
- Transfer pate into prepared dish, cover the surface with melted clarified butter and place in the refrigerator for at least 45 minutes. Great with crusty bread!
Enjoy!