Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto

Dziś coś dla fanów podrobów ? Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a ten pasztet mnie zachwycił. Zajadałam go z karmelizowaną cebulą i muszę przyznać, że te kanapki smakowały jak z danie z wyższej półki. Ponadto, jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, polecam gorąco!

Scroll down for English

Zdjęcie - Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto

(8-10 porcji)

Składniki:

  • 450 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek i przekrojonych na 2 części
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki wina Porto (lub innego słodkiego)
  • 4 gałązki tymianku, same listki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, rozpuść 2 łyżki masła, po czym włóż cebulę i smaż do miękkości, przez około 5 minut.
  2. Dodaj czosnek i tymianek, smaż kolejne 2 minuty i przełóż zawartość patelni do miski.
  3. Do tej samej patelni dodaj olej, włóż wątróbkę i smaż z każdej strony przez około 4 minuty.
  4. Dodaj odłożoną wcześniej cebulę, wlej wino i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
  5. Przełóż zawartość do pojemnika blendera, dodaj pozostałe 2 łyżki masła i zmiksuj do uzyskania gładkiego pasztetu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Przełóż pasztet do wybranego pojemnika, wylej na wierzchu masło klarowane i włóż do lodówki na minimum 45 minut. Najlepszy jest ze świeżym, chrupiącym chlebkiem.

Polecam!

Zdjęcie - Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Port chicken liver pate

(8-10 servings)

Ingredients:

  • 450 g chicken livers, cleaned and halved
  • 1 onion, finely chopped
  • 1/2 cup port wine
  • 4 sprigs of thyme, leaves
  • 1 garlic clove, chopped
  • 4 tablespoons butter
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • salt, black pepper
  • 4 tablespoons melted clarified butter

Preparation:

  1. Heat a pan over medium heat, add 2 tablespoons of butter and onion and cook until soft, for about 5 minutes. Add the garlic and thyme and cook for another 2 minutes. Transfer to a bowl.
  2. In the same pan, heat a tablespoon of oil, add chicken livers and cook on each side for about 4 minutes.
  3. Add the onion and port and let it reduce until you have a thick sauce. Season with salt and pepper and remove from heat.
  4. Transfer everything to a food processor, add remaining 2 tablespoons of butter and whizz until smooth. Season with salt and pepper af necessary.
  5. Transfer pate into prepared dish, cover the surface with melted clarified butter and place in the refrigerator for at least 45 minutes. Great with crusty bread!

Enjoy!

Zdjęcie - Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów