Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Kochani!
Dobry pasztet to połączenie dobrych składników. Taki z mieszanki tłustej kaczki, chudego kurczaka i słodkich suszonych owoców wprost nie może się nie udać! Pasztet jest lekko słodki i kolorowy – idealny do podania na Wielkanocnym stole.
Składniki (blaszka 10x20):
- 900g kaczki (połowa średniej sztuki wraz ze skórą i kośćmi) lub 2 piersi z kaczki
- 1 pierś z kurczaka (300g)
- 250g wątróbki drobiowej
- 50g suszonych moreli
- 50g suszonych śliwek
- 30g suszonej żurawiny
- 75ml białego wytrawnego wina
- 1 jajko
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól i pieprz do smaku
Kaczkę, pierś z kurczaka oraz wątróbkę wkładamy do garnka wypełnionego wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy całość na wolnym ogniu przez około 3 godziny, tak aby mięso łatwo odchodziło od kości (w przypadku wykorzystania kaczych piersi czas gotowania można zmniejszyć). Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy do ostygnięcia. Ostudzone i oddzielone od kości mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub mielimy w blenderze i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, wino oraz posiekane suszone owoce. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 10x20cm. Pieczemy przez około 65minut w temperaturze 150 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.
Smacznego!
B