Pasztet jajeczny z pieczarkami

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Pyszna propozycja, nie tylko na Wielkanoc. Wegetariański pasztet z ugotowanych jajek z dodatkiem podsmażonej cebulki z pieczarkami. Prosty, ale efektowny i bardzo smaczny. Ciekawie zaprezentuje się na świątecznym stole i sprawdzi na co dzień jako smarowidło do kanapek.

Zdjęcie - Pasztet jajeczny z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Składniki na pasztet jajeczny z pieczarkami:

  • 10 jajek

  • 1 mała cebula

  • 200 g pieczarek

  • 100 g sera żółtego

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz

  • Dodatkowo :
  • masło

  • bułka tarta

 

Przygotowanie pasztetu jajecznego z pieczarkami:

  • 8 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę, wsypać do miski.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć około 5 minut, dodać do jajek.
  • Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do pozostałych składników.
  • Wszystkie składniki w misce wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dodać 2 surowe jajka i śmietanę i ponownie wymieszać.
  • Foremkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę przełożyć do foremki.
  • Piec w temperaturze 170 stopni przez 60-70 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.

Kategorie przepisów