Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!


Uwielbiam piec pasztety i przygotowywać wszelkie pasty do chleba. Dzisiaj podaję przepis na tradycyjny pasztet drobiowy z dodatkiem wątróbki. Pasztet drobiowy był pierwszym jaki upiekłam, od tamtej pory przepis nieco modyfikowałam i teraz podaję wersję według której piekę go od kilku lat. Pasztet jest chudy, ale jednocześnie wilgotny. Dobrze się kroi i rozsmarowuje na pieczywie. Świetnie smakuje na kanapce z pomidorem lub ogórkiem.

Zdjęcie - Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY


Składniki :
2-3 uda z kurczaka (łączna waga ok. 600 g)
3 wątróbki drobiowe
1 marchewka
1 mały korzeń pietruszki
1 mały kawałek selera
½ pora 1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1 liść laurowy
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 jajka

Jak zrobić pasztet drobiowy : Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i por obrać. Do większego garnka włożyć uda z kurczaka, obrane warzywa, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i 1 płaską łyżeczkę soli. Zalać wodą do przykrycia. Gotować na niedużym ogniu przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wyciągnąć mięso i warzywa, odstawić do wystygnięcia. Wówczas oddzielić mięso od kości. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut aż cebula ładnie się zarumieni. Bułkę namoczyć w pozostałym po gotowaniu mięsa i warzyw wywarze przez 10 minut. Wszystko tj. mięso z kurczaka, wątróbkę, marchew, korzeń pietruszki, seler, por, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz odciśnięta bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Dodać ½ łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Dodać 2 surowe jajka, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do jednorazowej foremki o wymiarze ok. 21x11 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 75 minut. Wyciągnąć, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Przepisy z tych kategorii

Domowa szynka z indyka z suszonymi pomidorkami
3

Domowa szynka z indyka z suszo…

Olivia Olivia
Zdrowe Debiuty

Pieczeń z indyka na kanapkę
2

Pieczeń z indyka na kanapkę

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Pieczona pierś indyka z marynaty miodowo – musztardowej
4

Pieczona pierś indyka z maryna…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak z czerwoną fasolą
1

Kurczak z czerwoną fasolą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Roladki z indyka z żurawiną, bazylią i mozzarellą zawijane w boczek

Roladki z indyka z żurawiną, b…

Beti Beti
kruche babeczki

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja
1

Gołąbki z włoskiej kapusty i i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Gofry z tartych ziemniaków

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
2

Kotlet schabowy w dyniowej pan…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pieczona okra z zatarem

Pieczona okra z zatarem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jarmużowy szejk na zdrowie! Zielony detoks
1

Jarmużowy szejk na zdrowie! Zi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smarowidło z czerwonej kapusty do chleba
1

Smarowidło z czerwonej kapusty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit