Pasta jajeczna z pieczonym łososiem
Kochani!
Jajka. Bez nich nie wyobrażam sobie Wielkanocy! Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę podczas wielkanocnego śniadania proponuję przygotować pastę jajeczną z dodatkiem pieczonego łososia i świeżego koperku. Moja wersja ma w sobie spore kawałki zarówno jajek jak i ryby, jednak jeśli lubicie bardziej gładkie pasty nic nie stoi na przeszkodzie aby przed podaniem całość zmiksować.
Składniki:
- 4 jajka
- 250g filet świeżego łososia
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- Pieprz i sól w młynku
- 5 łyżeczek majonezu
- Garść posiekanego świeżego koperku
Łososia nacieramy dwiema łyżkami oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy jajka na twardo.
Gotowe jajka obieramy i tniemy w drobną kostkę, dodajemy posiekane mięso z upieczonego łososia oraz majonez. Mieszamy, dodajemy koperek oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość ponownie dokładnie mieszamy i podajemy.
Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.
Smacznego!
B