Papryki faszerowane kaszą kuskus z kurczakiem
Prosty przepis na niecodzienny obiad dla całej rodziny. Na talerzu będzie kolorowo, smacznie i pachnąco. Nafaszerowane papryki można podać na imprezie, imieninach czy spotkaniu rodzinnym. Świetnie sprawdzają się w roli ciepłego dania, gdyż można przygotować wszystkie na raz bez konieczności stania przy garach.
Składniki
Przygotowanie
Kuskus zalewamy wrzącym bulionem, tak aby wystawał na ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy i pozostawiamy pod przykryciem.
Kurczaka, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę (3 łyżki) dodajemy kurczaka z przyprawą, szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli i zmięknie. Na koniec dodajemy cukinię i doprawiamy oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi oraz ostrą papryką.
Pomidorki kroimy na połówki, a mozzarellę w kostkę. Do całości wrzucamy gotową kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidorki, tabasco, maggi oraz 1 mozzarellę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem.
Papryki kroimy na połówki lub odcinamy góry z ogonkami w zależności ile i jak duże porcje chcemy otrzymać (8 lub 16). Oczyszczamy z nasion, a środki smarujemy oliwą. Do każdej nakładamy farsz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku wybrania opcji z 8 porcjami przykrywamy odciętymi wierzchami. Pieczemy przykryte folią przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy z wierzchu pozostałą częścią mozzarelli i nie przykrywamy folią.
Z podanych składników wychodzi 8 lub 16 porcji.
Smacznego !
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula (ok. 150 g)
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 300 g kaszy kuskus
- bulion drobiowy
- 2 ząbki czosnku
- 15 pomidorków koktajlowych
- kilka kropel tabasco
- 1 łyżka maggi
- 2 kulki mozzarelli
- 8 papryk
Przygotowanie
Kuskus zalewamy wrzącym bulionem, tak aby wystawał na ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy i pozostawiamy pod przykryciem.
Kurczaka, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę (3 łyżki) dodajemy kurczaka z przyprawą, szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli i zmięknie. Na koniec dodajemy cukinię i doprawiamy oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi oraz ostrą papryką.
Pomidorki kroimy na połówki, a mozzarellę w kostkę. Do całości wrzucamy gotową kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidorki, tabasco, maggi oraz 1 mozzarellę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem.
Papryki kroimy na połówki lub odcinamy góry z ogonkami w zależności ile i jak duże porcje chcemy otrzymać (8 lub 16). Oczyszczamy z nasion, a środki smarujemy oliwą. Do każdej nakładamy farsz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku wybrania opcji z 8 porcjami przykrywamy odciętymi wierzchami. Pieczemy przykryte folią przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy z wierzchu pozostałą częścią mozzarelli i nie przykrywamy folią.
Z podanych składników wychodzi 8 lub 16 porcji.
Smacznego !