Papryka marynowana z goździkami
Cena papryki nareszcie spadła więc czas najwyższy
rozpocząć produkcję naszej ulubionej
wersji papryki marynowanej. Smakuje wybornie na kanapkach, jako dodatek do
obiadu, sałatki czy jako przekąska.
Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Porcja: 5 słoików 1l Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
Papryki marynowane z goździkami
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki – wielkość według uznania. Do każdego słoika wkładamy po dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy i jeden goździk. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Papryki zalewamy gorącą zalewą i do każdego słoika wlewamy jedną łyżkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 8-10 minut. Słoiki dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Porcja: 5 słoików 1l Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 2,5-3 kg papryki
- 4 szkl wody
- 1 szkl octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- goździki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
Papryki marynowane z goździkami
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki – wielkość według uznania. Do każdego słoika wkładamy po dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy i jeden goździk. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Papryki zalewamy gorącą zalewą i do każdego słoika wlewamy jedną łyżkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 8-10 minut. Słoiki dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.