Papryka marynowana z goździkami

Cena papryki nareszcie spadła więc czas najwyższy rozpocząć produkcję naszej ulubionej wersji papryki marynowanej. Smakuje wybornie na kanapkach, jako dodatek do obiadu, sałatki czy jako przekąska. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.



Porcja: 5 słoików 1l Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
  • 2,5-3 kg papryki
  • 4 szkl wody
  • 1 szkl octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • goździki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej


Zdjęcie - Papryka marynowana z goździkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Papryki marynowane z goździkami

Przygotowanie:
Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki – wielkość według uznania. Do każdego słoika wkładamy po dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy i jeden goździk. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Papryki zalewamy gorącą zalewą i do każdego słoika wlewamy jedną łyżkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 8-10 minut. Słoiki dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy