Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami
A oto, co robiłam na obiad tydzień temu, kiedy to miałam tak ogromny problem z kupnem pieczarek ;) Z pewnym poślizgiem czasowym, ale jest – papryka faszerowana. Nie miałam ochoty na tradycyjne nadzienie mięso mielone + ryż, które już mi się trochę przejadło, wypróbowałam więc przepis, który kiedyś znalazłam gdzieś w Internecie, zapisałam na karteluszku i schowałam w szufladzie. Wyszło pysznie :)

Zdjęcie - Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PAPRYKA FASZEROWANA KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
4 czerwone, kształtne papryki,
2 duże filety z piersi kurczaka,
200g pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
ok. 150g żółtego sera,
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
natka pietruszki

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Posypać przyprawą do kurczaka.
Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić połowę cebuli, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut.
Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
Na drugiej patelni roztopić masło, dodać pieczarki i smażyć, aż woda, którą puszczą, odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Papryki umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Na dnie ułożyć trochę sera, następnie trochę kurczaka i pieczarek, znów ser, kurczak i pieczarki – tak, aby wypełnić całe wnętrze papryki. Na wierzchu ułożyć plaster sera.
Papryki włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać niewielką ilością wody. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Upieczone papryki posypać posiekaną natką.

Zdjęcie - Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów