Paparyka marynowana w słoikach
Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie.Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie.Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.Składniki:
- 3 kg papryki
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki )
- 2 łyżki soli
- 4-5 łyżek cukru
- po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika
- po 2 szt. liścia laurowego do każdego słoika
- po łyżce oleju do każdego słoika
- po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika
- opcjonalnie można dodać 1-2 szt.ząbku czosnku do każdego słoika
Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki. Słoiki wyparzyłam, wstawiając je na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika.Można je też wyparzyć. Zagotowałam wodę.Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam przyprawy. W drugim garnku gotowałam przez około 3-4 minuty pokrojoną paprykę. Nie powinna być za miękka.Wkładałam ją do słoików i zalewałam gorącą zalewą.Na wierzch każdego słoika wlewałam po łyżce oleju. Słoiki zakręcałam i odstawiałam odwrócone. Nie ma potrzeby już ich pasteryzować. Można mieszać kolory papryki.Pięknie wygląda żółta,pomarańczowa i czerwona.Ja niestety byłam w posiadaniu czerwonej.Jednakże kolor nie miał wpływu na smak.Smacznego!