Pancakes z bananem i borówką amerykańską
W takie upalne dni jak dziś nie ma się ochoty na gotowanie potraw wymagających długiego przebywania w kuchni. Powodzeniem cieszą się dania, których przygotowanie nie jest skomplikowane. U nas zagościły pankejki - na życzenie dziecięcia - z borówkami i bananem :)
przepis jest tu (oryginał - Dorotus)
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki syropu klonowego (lub płynnego miodu)
- 20 g roztopionego masła (ok.1 łyżki)
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 1 mały banan, pokrojony na nieduże kawałki
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop klonowy i masło. Dodać owoce, wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek, dokładnie wymieszać - ciasto powinno być dość gęste.
Na rozgrzaną teflonową patelnię (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta (ok. 1 łyżki). Smażyć na niedużym ogniu, aż na powierzchni placków pojawią się małe pęcherzyki. Wtedy łopatką przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.
Podawać na gorąco, polane syropem klonowym lub płynnym miodem.