Pałki z kurczaka w sosie paprykowym

Pałki z kurczaka w sosie paprykowym

Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam proste, choć dość czasochłonne danie obiadowe. Zasmakuje większości. Idealne na weekendowy obiad. I przy okazji mamy jeszcze rosół i warzywa do sałatki. Naprawdę polecam!

Inspiracją był przepis z książeczki Mięsa duszone i gotowane z serii Sprawdzone przepisy.

 

Zdjęcie - Pałki z kurczaka w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 4 porcje:

8 pałek z kurczaka

pęczek włoszczyzny

cebula

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

sos:

1/2 zielonej papryki

1 czerwona papryka

1/2 papryczki chilli/ 1 łyżeczka sosu chilli/ 1/2 łyżeczki chilli w proszku

cebula

1/2 szklanki wytrawnego białego wina

1/2 szklanki śmietany 12%

2 łyżki masła

1 łyżka mąki pszennej

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól

+ 200 g ryżu

 

1. Włoszczyznę i cebulę obieramy, myjemy; pałki płuczemy pod bieżącą wodą. Do ok. 3 litrowego garnka wkładamy włoszczyznę z cebulą, na wierz udka, przyprawy, zalewamy ok. 1,5 litra wody i gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu. Udka pozostawiamy w bulionie, aby były ciepłe.

2. Papryki oraz papryczkę chilli siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W małym garnku/rondlu rozpuszczamy masło i dusimy na nim warzywa ok. 15 minut ciągle mieszając i podlewając winem.

3. Do papryki dodajemy 2 szklanki bulionu i mieloną paprykę. Gotujemy kilka minut. Śmietanę mieszamy z mąką w małym garnuszku dodając sól i nieco sosu, następnie przelewamy do garnka z warzywami i energicznie mieszamy.

4. Na talerze wykładamy porcje ryżu ugotowanego na sypko. Polewamy porcją sosu paprykowego i kładziemy po dwie pałki kurczaka na wierzchu.

 

Pozostałą część bulionu możemy wykorzystać jako rosół lub do przygotowania jakiejś innej zupy, a warzywa do sałatki.

 

Zdjęcie - Pałki z kurczaka w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: kurczak, papryka, psiankowate, warzywa psiankowate

Kategorie przepisów