Pałki z kurczaka w boczku – czyli domowy obiad
Pałki z kurczaka w boczku, do tego młode ziemniaczki i warzywa upieczone w piekarniku czyli obiad marzenie jak dla mnie . Soczyste mięso z kurczaka, chrupiący boczek, pyszne aromatyczne warzywa – czy trzeba czegoś więcej na obiad ?
Pałki z kurczaka w boczku
( 5 porcji )
- 5 pałek z kurczaka
- 5 plasterków boczku
- świeżo zmielony pieprz
- papier do pieczenia
Kurczaka opłukujemy pod zimną wodą, wycieramy do sucha. Każda pałkę owijamy plasterkiem z boczku ( u mnie boczek krojony z Lidla – cieńszego nie spotkałam). Układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia / gotowania, posypujemy pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 200 C i wstawiamy pałki na 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy natychmiast.
[ Tłuszcz z boczku pięknie się wypieka, boczek pozostaje chrupiący, mięso z kurczaka soczyste ]
Tu pełne danie, przepis na boskie warzywa już w najbliższych dniach.
[ na moim talerzu był tylko jeden ziemniaczek .. i wystarczyło Moja metamorfoza trwa i obecny wynik to -8,5 kg ]