Pączusie, czyli mini pączki

Pączusie, czyli mini pączki

Tłusty Czwartek za pasem, więc można zgrzeszyć pączkowo, niezależnie od trzymanej na co dzień diety. Przepisów na pączki jest wiele, dziś zaprezentuję Wam mój, prosty i smaczny oraz wart tłustoczwartkowego grzechu.


Zdjęcie - Pączusie, czyli mini pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 ml spirytusu
  • 4 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • pół kilograma mąki
  • otarta skórka z cytryny i/lub pomarańczy (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam ten zapach i smak w cieście drożdżowym)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • smalec lub masło klarowane (do smażenia)
  • marmolada do nadziewania (opcjonalnie - do nadziewania)
  • cukier-puder i białko (do lukrowania)

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, do ciepłego wlać mleko. Wsypać mąkę, dodać sól, cukry, żółtka, drożdże, spirytus i wyrobić gładkie ciasto (powinno być dość luźne). Można do wyrabiania użyć maszyny albo robota z hakiem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Formować małe pączki: albo lepić kulki, albo rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać szklaneczką krążki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni (nie może być za gorący, bo pączki się z wierzchu spalą, a w środku będą surowe) i partiami smażyć pączki z obu stron, aż uzyskają brązowy kolor. Odkładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe można nadziać marmoladą za pomocą szprycy. Ukręcić lukier z cukru-pudru i białka (lub wody, jeśli ktoś woli) i polukrować pączki. I już, gotowe.

Smacznego!

Zdjęcie - Pączusie, czyli mini pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów