Pączki z lodówki

Pączki z  lodówki

Mięciutkie i puszyste.

Bez zaczynu.

Bez alkoholu.

Z lodówki, a rosną jak szalone. A raczej ciasto rośnie jak szalone...

Smaczne, nawet na drugi dzień.

Zdjęcie - Pączki z  lodówki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki z lodówki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (ew. margaryny)
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 50g drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 kieliszka spirytusu

oraz dodatkowo:

  • marmolada
  • olej i/lub smalec do smażenia
  • cukier puder lub lukier

 

Margarynę lub masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem. Drożdże wkruszyć do mąki, dodać jajka z cukrem i mleko. Zagnieść ciasto. Na koniec wlać ostudzony tłuszcz. Dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i odstawało od ręki. Wlożyć ciasto do dużej miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (aż urośnie 2 razy). Można również zostawić ciasto na całą noc.

Z wyrośniętego ciasta formować pączki, nadziewać marmoladą. Zostawić na chwilę przykryte ściereczką. Następnie smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Lekko przestudzone lukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Moje uwagi:

1. W netcie znalazłam kilka przepisów na te pączki. Skorzystałam z przepisu Bożeny z Mojego domowego kucharzenia i przepisu Pyni 65 z Wielkiego żarcia. W sumie połączyłam je, a jeszcze na dodatek coś niecoś zmodyfikowałam.

.2. Miska, w której zostawiamy ciasto do wyrośnięcia musi być naprawdę duża, szczególnie gdy zostawiacie je w lodówce na noc.

3. Ciasto pozostawione do wyrośnięcia warto z wierzchu posmarować roztopionym masłem (ew. olejem), a  miskę nakryć folią spożywczą.

Kategorie przepisów