Pączki angielskie
Zastanawiałam się, jakie jeszcze pączki przygotować przed Tłustym Czwartkiem… przejrzałam całą listę przepisów do zrobienia i nie mogłam się na żadne zdecydować. Pomyślałam sobie, że podejdę do tematu z innej strony…. Ponieważ tyle jest wspaniałych przepisów na tradycyjne -mniej lub bardziej- pączki polskie, dlatego postanowiłam przygotować dla Was pączki angielskie. Przepis jest prosty a pączki rzeczywiście smakują -nawet -lepiej jak te kupowane w sklepach, taka jest opinia Małżonka. Pączki angielskie różnią się od tych tradycyjnych polskich, ale myślę, że dobrze dla urozmaicenia przygotować je i samemu się przekonać do ich smaku.
Pączki angielskie
Składniki:
- 150 ml mleka
- 75 g masła
- 1/2 łyżeczki esencji wanilii
- 2 łyżeczki drożdży instant (suchych)
- 75 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 425 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- drobny cukier do obtoczenia
- dżem/powidła/budyń -do nadziania
1. Podgrzać mleko. Kilka łyżek ciepłego mleka wymieszać z cukrem i drożdżami i odstawić na 10 minut. Do reszty mleka dodać wanilię, cukier i masło- powinno się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni powinny się pojawiać delikatne pęcherzyki powietrza.
2. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, delikatnie odwrócić ciasto, aby całość była lekko pokryta tłuszczem. Przykryć folią i zostawić w cieple do podwojenia objętości -około 2 godzin.
3. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i uderzyć w nie ręką, aby je odgazować. Podzielić ciasto na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę. Wyłożyć kulki ciasta na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając odstępy, aby mogło wyrosnąć. Przykryć folią -luźno – i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż podwoją objętość. Po wyrośnięciu delikatnie wsuwać na łopatkę -przekładanie ręką się nie sprawdza- i smażyć na złoty kolor w tłuszczu nagrzanym do 180 stopni.
4. Wyjmować na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie jeszcze gorące wkładać do miski z drobnym cukrem do obtoczenia. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem.
Smacznego.
Zródło: step-by-step Baking, C.Bretherton