Owsianka korzenna z karmelizowanymi bananami
Zwolenniczką owsianek nigdy nie byłam, dopiero od jakiegoś czasu podjęłam się porannych eksperymentów na mleku i płatkach. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami lekko zmodyfikowanym, genialnym przepisem pochodzącym z pięknie wydanej książki Make Cooking Easier autorstwa Zosi Cudny. Zróbcie i sami oceńcie!
Składniki (1-2 porcje):
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
łyżeczka cynamonu
3 goździki
łyżka miodu
3 łyżki cukru białego
łyżka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietany 30%
banan
Do ganka wrzucamy płatki z mlekiem oraz korzennymi przyprawami i gotujemy na małym ogniu do momentu aż otrzymamy gęstą konsystencję.
W międzyczasie na patelni roztapiamy cukier z masłem. Na początku będzie się pienił, a później zacznie brązowieć. Kiedy cukier uzyska lekko brązowy kolor, powoli dodajemy śmietanki i cały czas mieszamy. Do karmelu dodajemy pokrojonego, obranego banana i trzymamy na małym ogniu jeszcze przez chwilkę.
Przed podaniem, usuwamy z owsianki goździki, a następnie polewamy ją ciepłym karmelem z bananem.