Owsiane pancakes z porzeczkami

Owsiane pancakes z porzeczkami

Moją drugą propozycją na sezon porzeczkowy w tym roku są pancakes z płatkami owsianymi i porzeczkami właśnie. Te małe, kwaśne owoce nie tylko ładnie wyglądają w takich placuszkach, ale i świetnie podkreślają ich smak. Dzięki płatkom owsianym pancakes są bardziej sycące i sprawiają, że po śniadaniu długo nie będziemy odczuwać głodu.

Zdjęcie - Owsiane pancakes z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
OWSIANE PANCAKES Z PORZECZKAMI
(2 porcje)
2/3 szklanki płatków owsianych,
2/3 szklanki mąki,
2/3 szklanki czerwonych porzeczek,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 jajko,
2/3 szklanki maślanki,
odrobina oleju do smażenia,
cukier puder do posypania
+ opcjonalnie lekko osłodzony jogurt naturalny do podania

Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić na około 20 minut, żeby zmiękły. Następnie dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy i jajko, wszystko starannie wymieszać. Dodać porzeczki i delikatnie połączyć.
Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (najlepiej rozprowadzić olej za pomocą ręcznika papierowego) kłaść łyżką nieduże, okrągłe placuszki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu z dwóch stron, aż będą rumiane.
Gotowe pancakes posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo podałam je także z lekko osłodzonym jogurtem naturalnym, dla przełamania kwaskowatości porzeczek.

Kategorie przepisów