Owsiane muffiny z bananem, jabłkiem, żurawiną, nerkowcami i szczyptą cynamonu
Lubicie owsiankę ? Ja bardzo. Parująca, gęsta owsianka to moje ulubione śniadanie. Problem z tym, że najbardziej smakuje mi ugotowana na wolnym ogniu. Lubię powoli ją mieszać i przyglądać się jak stopniowo gęstnieje. Niestety na takie relaksujące śniadanka czas jest tylko w weekendy. Wiem, wiem można owsiankę przygotować szybciej, ale niezbyt przepadam za owsiankami zalewanymi wrzątkiem czy z mikrofali.
Jak tylko upiekłam te muffiny to uznałam je za doskonały zamiennik takiej "mojej" owsianki. Są wilgotne, gęste z wyraźnie wyczuwalnym smakiem płatków owsianych (wystarczy spojrzeć na proporcje :) ), umiarkowanie słodkie i na dodatek wypełnione samymi smakołykami. W muffinach tych można znaleźć i kawałeczek jabłka, suszoną żurawinę czy chrupiący orzeszek. Teraz wystarczy tylko wieczorem upiec babeczki a rano przed podaniem odrobinę je podgrzać i mamy idealną owsiankę... Polecam zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły ...
Przepis znalazłam na blogu Eat Good 4 Life czyli odżywiaj się zdrowo.
Tyle informacji już chyba wystarczy by oddać całą wspaniałość tych muffinek. Polecam :)
Składniki na 12 - 14 dużych muffinek:
Do miski wrzuć banany rozgnieć je na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko, olej mleko i wymieszaj. Odstaw na później. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Jabłka obierz za skóry, wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka na małe kawałeczki. Orzechy nerkowca posiekaj na mniejsze kawałeczki.
Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj kawałeczki jabłek, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wymieszaj.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Przed wyjęciem muffinek nakłuj je patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas wyjmować muffiny z piekarnika.
Gotowe muffiny przełóż na kratkę do wystudzenia. Nie jedz gorących bo możesz poparzyć się owocami.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 - 14 dużych muffinek:
- 2 przejrzałe banany
- 1 jajko
- 60 ml oleju rzepakowego
- 75 ml mleka
- 165g cukru
- 2 małe jabłka
- 130g mąki pełnoziarnistej
- 170g płatków owsianych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45g orzechów nerkowca (oryginalny przepis podaje orzechy włoskie ale nie miałam więc zamieniłam na nerkowce)
- 45g suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu
Do miski wrzuć banany rozgnieć je na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko, olej mleko i wymieszaj. Odstaw na później. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Jabłka obierz za skóry, wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka na małe kawałeczki. Orzechy nerkowca posiekaj na mniejsze kawałeczki.
Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj kawałeczki jabłek, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wymieszaj.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Przed wyjęciem muffinek nakłuj je patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas wyjmować muffiny z piekarnika.
Gotowe muffiny przełóż na kratkę do wystudzenia. Nie jedz gorących bo możesz poparzyć się owocami.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis