Owsiane muffinki śniadaniowe z bakaliami
            Cześć,
Ostatnio znalazłam świetny przepis na muffinki idealne na początek dnia, drugie śniadanie czy też przekąskę po obiedzie. Świetnie smakują posmarowane dżemem lub powidłami – szczególnie ze śliwek. Zapraszam Was na owsiane muffinki śniadaniowe z bakaliami.

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów lifestyle’owych – Design Your Life.
Składniki (na 12 babeczek):
- 1 i 1/2 szklanki maślanki,
 - 3/4 szklanki płatków owsianych,
 - 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki,
 - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
 - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
 - dwie szczypty soli,
 - garść posiekanych orzechów włoskich,
 - 4 łyżki pestek dyni,
 - 3 łyżki łuskanego słonecznika,
 - 1/4 szklanki cukru kryształu,
 - 1/4 szklanki oleju,
 - 1 duże jajko, ubite,
 - kilka kropel olejku do ciast (np. waniliowego, ja użyłam pomarańczowego).
 

Making-of:
- W misce mieszamy maślankę z płatkami owsianymi i zostawiamy na 30 minut aby płatki nasiąknęły.
 - W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i bakalie.
 - W trzeciej misce mieszamy cukry, olej, ubite jajko i olejek. Mieszamy i dodajemy mieszaninę do miski z płatkami. Ponownie mieszamy.
 - Łączymy mieszankę z płatkami z mieszanką z mąką. Mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
 - Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, aż muffinki się zarumienią.
 
Smacznego!
Gosia
Share this:Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:
			
				
				
					E-mail (wymagane) (Adres nie będzie widoczny)
					
				
				
					Podpis (wymagane)
					
				
				
					Witryna internetowa
					
				
			
	
		
	
	
		
			
				
			
				
				
				
				
				Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. ( Log Out / Zmień )
			
				
				
				
				
				Komentujesz korzystając z konta Twitter. ( Log Out / Zmień )
			
				
				
				
				
				Komentujesz korzystając z konta Facebook. ( Log Out / Zmień )
			
				
				
				
				
				Komentujesz korzystając z konta Google+. ( Log Out / Zmień )
AnulujConnecting to %s