Owsiane muffinki śniadaniowe z bakaliami
Cześć,
Ostatnio znalazłam świetny przepis na muffinki idealne na początek dnia, drugie śniadanie czy też przekąskę po obiedzie. Świetnie smakują posmarowane dżemem lub powidłami – szczególnie ze śliwek. Zapraszam Was na owsiane muffinki śniadaniowe z bakaliami.
Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów lifestyle’owych – Design Your Life.
Składniki (na 12 babeczek):
- 1 i 1/2 szklanki maślanki,
- 3/4 szklanki płatków owsianych,
- 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- dwie szczypty soli,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- 4 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki łuskanego słonecznika,
- 1/4 szklanki cukru kryształu,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 duże jajko, ubite,
- kilka kropel olejku do ciast (np. waniliowego, ja użyłam pomarańczowego).
Making-of:
- W misce mieszamy maślankę z płatkami owsianymi i zostawiamy na 30 minut aby płatki nasiąknęły.
- W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i bakalie.
- W trzeciej misce mieszamy cukry, olej, ubite jajko i olejek. Mieszamy i dodajemy mieszaninę do miski z płatkami. Ponownie mieszamy.
- Łączymy mieszankę z płatkami z mieszanką z mąką. Mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, aż muffinki się zarumienią.
Smacznego!
Gosia
Share this:Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:
E-mail (wymagane) (Adres nie będzie widoczny) Podpis (wymagane) Witryna internetowaKomentujesz korzystając z konta WordPress.com. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Twitter. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Facebook. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Google+. ( Log Out / Zmień )
AnulujConnecting to %s