Owsiane, cynamonowe babeczki z borówkami bez dodatku cukru
Przepis dla wytrwałych. Dla tych, którzy jeszcze trzymają się swoich noworocznych postanowień o zdrowej diecie. Niestety wiele osób już na początku lutego dawno zapomniało, co postanowili w kwestii odżywiania. Tym którzy wytrwali w swoich postanowieniach dedykuję dzisiejszy wpis.
Babeczki owsiane, bez dodatku cukru z borówką amerykańską są inne w smaku niż tradycyjne... Masa jest gęsta, bynajmniej nie puszysta i lekka jak w tradycyjnych wypiekach. Jednak te babeczki można jeść na śniadanie bez wyrzutów sumienia. Tak jakby jadło się owsiankę z owocami... Taka owsianka na wynos. Polecam lekko podgrzać przed zjedzeniem.
Przepis pochodzi z książki Lorraine Pascale "Eating Well Made Easy"
Składniki na 12 babeczek:
Piekarnik nagrzej do 180 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do blendera wsyp 275g płatków i zmiksuj aż powstanie mąka. Następnie dodaj proszek do pieczenia, cynamon, daktyle, jajko oraz mleko. Zmiksuj aż powstanie gładka masa. Do masy wmieszaj delikatnie borówki.
Tak przygotowane ciasto przelej do papilotek. Wypełnij je do 3/4 ich wysokości. Babeczki nie rosną zbyt mocno w górę, nie ma ryzyka, że wyleją się z papilotek w czasie pieczenia. Wierzch każdej babeczki obsyp pozostałymi płatkami owsianymi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 babeczek:
- 300g płatków owsianych
- 450 ml mleka (w oryginalnym przepisie podano niesłodzone mleko migdałowe, ale zapomniałam kupić :( )
- 125g daktyli
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 150g borówki amerykańskiej (użyłam mrożonych owoców)
Piekarnik nagrzej do 180 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do blendera wsyp 275g płatków i zmiksuj aż powstanie mąka. Następnie dodaj proszek do pieczenia, cynamon, daktyle, jajko oraz mleko. Zmiksuj aż powstanie gładka masa. Do masy wmieszaj delikatnie borówki.
Tak przygotowane ciasto przelej do papilotek. Wypełnij je do 3/4 ich wysokości. Babeczki nie rosną zbyt mocno w górę, nie ma ryzyka, że wyleją się z papilotek w czasie pieczenia. Wierzch każdej babeczki obsyp pozostałymi płatkami owsianymi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut.
Smacznego :) Wydrukuj przepis