Orzechowy chleb na słodko

Orzechowy chleb na słodko

Zdjęcie - Orzechowy chleb na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na orzechy trwa w najlepsze. Wczoraj Tosia pokazała Wam orkiszowy chleb z orzechami, a dzisiaj ja pokażę wam orzechy z zupełnie innej strony, bo słodkiej.

Pamiętacie stoiska z prażonymi orzechami w miodzie? W Sopocie, turystycznym kurorcie, kiedyś można było natknąć się na nie na każdym kroku. I powiem szczerze, podziwiam osoby mogące się powstrzymać, bo ten wspaniały zapach rozchodził się o wiele za daleko i zdecydowanie za bardzo działał na wszystkie zmysły. Raj na ziemi!

Zdjęcie - Orzechowy chleb na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy czuję ten zapach przypomina mi się jak wielką słabość mam do orzechów na słodko. Niektórzy pomyślą, że otaczanie tych małych rarytasów w słodkiej skorupce to już zbyt duży grzech- w końcu już kilka orzechów ma niesamowitą ilość kalorii, a jeszcze w cukrze? Ja jednak jestem zwolenniczką podziału na kalorie „zdrowe” i „puste”, a orzechy zaliczyłabym do tej pierwszej. Oczywiście wszystko w umiarze.

Zdjęcie - Orzechowy chleb na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odpowiednią ilość dobrych kalorii płynących z orzechów na pewno dostarczy nam kromka pysznego, domowego chleba, w której można znaleźć ich różne rodzaje. Ja wybrałam włoskie i migdały, czyli jedne z moich ulubionych. Nie przepadam za orzechami laskowymi, więc bez żalu je ominęłam. Każda mieszanka, w podanej poniżej proporcji będzie się sprawdzać, więc koniecznie upieczcie ten bochenek i dodajcie do niego swoich ulubionych. No i jeszcze szczypta cynamonu i syrop klonowy zadba o to, aby po wyjęciu poczuć się trochę jak pod tą budką z orzechami:)

Orzechowy chleb na słodko Autor: Sliwka Porcje: 1

Skladniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • o,5 łyżeczki soli
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g blanszowanych migdałów
  • 0, 5 łyżeczki cynamonu
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy składniki suche: mąkę, sól drożdże, cynamon i bardzo drobno posiekane orzechy.
  2. Dodaj do mieszanki syrop klonowy i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. W miarę dolewania zagniataj ciasto i skończ dolewać (powinno to być po ok. 200 ml), gdy zagniatane ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie ciasto przez 5 minut.
  4. Ciasto wsadź do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę lub blat i uformuj z niego okrągły bochenek.
  6. Ułóż na wyłożonej do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
  7. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  9. Daj bochenkowi ostygnąć.

#version#

Kategorie przepisów